Nowy przepis w blogu kulinarnym siostry Goretti

przystawki | antipasti

Szparagi zapiekane w szynce

Składniki:

  • 16 zielonych lub białych szparagów
  • tyle samo plastrów szynki parmeńskiej
  • 2-3 łyżki utartego sera Parmezan
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Można używać szparagów świeżych zielonych lub białych lub mrożonych. Nadają się również szparagi konserwowane w sosie naturalnym, choć najlepsze są świeże.

  1. Świeże szparagi należy oczyścić obcinając twarde końcówki oraz obrać z grubej skórki. Jeśli skórka jest twarda, to należy ją umyć.
  2. Świeże szparagi gotujemy w wąskim wysokim garnku ustawiając je pionowo (dobrze jest je związać, aby się nie połamały). Wkładamy je do gotującej się wody z odrobiną masła.  Gotujemy około 10 min na średnim ogniu. Trzeba sprawdzać, czy są ugotowane, ponieważ czas gotowania zależy od grubości skórki. Po ugotowaniu delikatnie wyjmujemy szparagi z garnka tak, aby ich nie połamać. Po wyjęciu polewamy zimna wodą.
  3. W czasie gotowania szparagów przygotowujemy plastry szynki. Możemy je pokroić na paski szerokości około 1,2 cm lub szersze. Ja użyłam większych plastrów szynki.
  4. Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia i posypujemy solą. Na każdy plaster szynki kładziemy 2-3 szparagi i mocno zwijamy. Układamy pozawijane szparagi na blaszce, a następnie kładziemy na szparagi masło oraz posypujemy pieprzem i startym Parmezanem. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 10-13 min. Podajemy do na gorąco.

Smacznego!

Więcej przepisów na blogu siostry Goretti pod adresem:

goretti.terezjanki.org

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *