Nowy przepis z kuchni siostry Goretti

Prezentujemy nowy przepis: Sałatka z czarnego ryżu, z bloga kulinarnego siostry Goretti Rogowskiej − szefowej kuchni w kurii generalnej zgromadzenia księży Salwatorianów w Rzymie.

Składniki:

  • 350 g ryżu Venere
  • 100 g zielonego groszku
  • 1 czerwona papryka
  • 150 g  cukinii
  • 10 g marchewki
  • 2 zielone łodygi selera
  • 1 cebula  czerwona
  • 2 średnie pomidory
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka pokrojonej zielonej pietruszki
  • 2 -3 listki świeżej bazylii   lub mięty
  • sól  i zmielony czarny pieprz
  • 3-4  łyżki  oliwy z oliwek Wergine

Przygotowanie:

  1. Warzywa (marchew, paprykę, cukinie, cebulę i seler) należy oczyścić, umyć i pokroić w małą kostkę. Jeżeli mamy świeży zielony groszek to trzeba go ugotować. Wrzucamy groszek do garnka z wrzącą wodą, solimy i gotujemy około 7 – 9  minut. Ugotowany groszek odcedzamy na sitku i zostawiamy do wystudzenia.
  2. Gotujemy na twardo jajka i pozostawiamy by przestygły. Po wystudzeniu obieramy jajka i pozostawiamy.
  3. Na rozgrzaną patelnię z olejem wkładamy pokrojone warzywa i dusimy je na średnim ogniu tak długo, aż będą miękkie (ale nie rozgotowane). Odstawiamy patelnię z warzywami z ognia.
  4. Do uduszonych warzyw (na patelni) dodajemy kukurydzę z puszki (odcedzoną z zalewy) oraz pokrojone w grubą kostkę ugotowane na twardo jajka. Do większego garnka wlewamy wodę, solimy i wsypujemy do niej opłukany ryż. Ryż gotujemy około 40 minut i sprawdzamy czy jest ugotowany. Gotowy ryż odcedzamy z wody.
  5. Do miski wsypujemy ryż i warzywa, lekko mieszamy oraz przyprawiamy sałatkę do smaku.  Gotową sałatkę wykładamy na półmisek lub salaterkę i dekorujemy.

Smacznego!

Więcej przepisów pod adresem: https://goretti.terezjanki.org

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *